Header AD

header ads

Di Akhirat Al-Quran Akan Menolong Orang yang Membacanya


Abu Ummaha r.a. berkata :
"Rasulullah SAW telah menganjurkan supaya kami semua mempelajari Al-Quran dan setelah itu Rasulullah SAW memberitahu kelebihan Al-Quran".

Telah bersabda Rasulullah SAW yang bermaksud:"Belajarlah kamu akan Al-Quran, di akhirat nanti ia akan datang kepada ahli-ahlinya yang mana di kala itu orang sangat memerlukannya.

Ia akan datang dalam bentuk seindah-indahnya dan ia bertanya: "Kenalkah kamu kepadaku:", maka orang yang pernah membaca akan bertanya: "Siapakah kamu?"

Lalu berkata Al-Quran:"Akulah yang kamu cintai dan kamu sanjung, dan juga bangun malam untukku dan kamu juga pernah membacaku di waktu siang hari,"

Kemudian orang yang pernah membaca Al-Quran itu pun berkata:"Apakah kamu ini Al-Quran?" Lalu Al-Quran pun mengakuinya dan menonton orang yang pernah membaca menghadap Allah SWT.

Lalu orang itu diberi Kerajaan (balasan pahala) di tangan kanan dan kekal di tangan kirinya, kemudia Allah SWT meletakkan mahkota di atas kepalanya.

pada kedua ibu bapaknya pula yang muslim Allah SWT akan memberikan perhisan yang tidak dapat di tukar ganti dengan dunia walau berlipat ganda sehingga keduanya bertanya:"Dari manakah kami memperolehi ini semua, padahal amal kami tidak sampai ke tahap ini?"

Lalu dijawab:"Kamu diberi ini semua karena anak kamu telah mempelajari Al-Quran."
Di Akhirat Al-Quran Akan Menolong Orang yang Membacanya Di Akhirat Al-Quran Akan Menolong Orang yang Membacanya Reviewed by ERA UMAT on 9:31 PM Rating: 5

No comments

Post AD

home ads